Thuis bevallen

Als je een probleemloze zwangerschap hebt en je kindje ligt goed, dan kun je kiezen voor een thuisbevalling. Veel vrouwen vinden het prettig om in hun eigen omgeving te bevallen, omdat ze thuis beter kunnen ontspannen. Het voelt vertrouwd en je kunt er gemakkelijk wat afleiding vinden.

Naast de praktische zaken zoals genoemd in het overzicht op [link] Bevalling, moet je voor een thuisbevalling denken aan:
– Je bed moet minstens 70 tot 80 cm hoog zijn. Verhoog je bed met klossen.
– De temperatuur in de kamer moet ongeveer 23 graden zijn.
– Zet twee emmers onder het bed. In één emmer doe je een vuilniszak.
– Zorg dat er een metalen ondersteek aanwezig is.
– Leg twee warme kruiken met kleertjes eromheen in het wiegje.
– Zorg dat er voldoende verlichting is.
– Leg een thermometer klaar.
– Kijk na of er in je kraampakket minstens 7 celstof onderleggers aanwezig zijn.
– Zet een tas klaar voor als je naar het ziekenhuis moet.

Thuis bevallen

Het eerste gedeelte van de bevalling maak je samen door met je partner of degene die op jouw verzoek aanwezig is. Op een gegeven moment bel je de verloskundige om te komen kijken hoe het met je gaat. Gaat het nog niet zo snel, dan stelt ze je gerust en krijg je advies. Is de bevalling al goed op gang, dan blijft ze totdat jouw kind geboren is en helpt ze je waar mogelijk.

De kraamverzorgster wordt door de verloskundige gebeld. We zorgen ook dat alle spullen klaarstaan.

Houd er bij een thuisbevalling rekening mee dat er situaties kunnen ontstaan waarin het niet langer verantwoord is om thuis te blijven. Bijvoorbeeld als de ontsluiting of het persen niet vordert of als je pijnbestrijding nodig hebt. In dat geval gaan we alsnog naar het ziekenhuis.

Bij een thuisbevalling zorgt de kraamverzorgster dat alles wordt opgeruimd. Ook wast ze de moeder en verzorgt de baby. Op die manier kunnen jij en je partner na de bevalling bijkomen.

Is thuis bevallen veilig?

Thuisbevallen is een unieke Nederlandse traditie. Het gebeurt binnen een ‘verloskundig systeem’ waarbij zwangere vrouwen met een laag risico op complicaties onder controle van de verloskundige bevallen. Dat kan thuis, maar ook in een kliniek. Vrouwen met een verhoogde kans dat er iets misgaat bij de bevalling worden door de gynaecoloog begeleid. Deze groep kan niet zelf kiezen om thuis te bevallen.

Er is echter toch soms discussie over hoe veilig het is om thuis te bevallen. De conclusie van veel onderzoeken is dat het niet uitmaakt of je thuis of in het ziekenhuis bevalt. Het is even veilig. Kortom, je kunt zelf een weloverwogen keuze maken waar je wilt bevallen. We bespreken het graag met je.