Borstvoeding

Tijdens de zwangerschap bespreken we of je borst- of flesvoeding wilt geven. De eerste informatie hierover ontvang je bij het eerste bezoek aan onze praktijk. Later in de zwangerschap zullen we er zeker op terugkomen.

Voordelen van borstvoeding

Borstvoeding heeft grote voordelen voor de baby, zoals:
– Borstvoeding is licht verteerbaar en zit vol unieke voedingsstoffen, die ook nog eens gemakkelijk door de baby worden opgenomen.
– Omdat borstvoeding de immunologische afweer van je baby verhoogt heeft dit de voorkeur boven kunstvoeding.
– Moedermelk bevordert een gezonde groei en ontwikkeling.
– Je baby heeft minder risico op het krijgen van een aantal ziekten.
– Borstgevoedde kinderen zijn minder vaak en minder ernstig ziek.
– Opnames in het ziekenhuis komen vaker voor bij kinderen die kunstvoeding krijgen.

Bij borstvoeding is er minder risico op ziektes:
– Er is overtuigend bewijs dat er minder kans is op maagdarminfecties, middenoorontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk.
– Er is waarschijnlijk minder last van astma, piepen op de borst, eczeem en een verbeterde motorische en geestelijke ontwikkeling.
– Er is mogelijk minder aanleg voor allergie, diabetes en de ziekte van Crohn. Hoe langer de duur van de borstvoeding, hoe minder het voorkomen van deze ziekten.
– Tijdens de hele borstvoedingsperiode blijven er antistoffen aanwezig in de moedermelk.
– Het zuigen aan de borst draagt bij aan een goede kaakontwikkeling. Dit is later van belang bij het spreken van uw kind.

Bij de een gaat borstvoeding geven direct goed en haast vanzelf. Bij een ander kan het een tijdje duren voor het goed loopt. Ook dat is normaal. De kraamverzorgster heeft veel ervaring met het helpen bij borstvoeding en zal je veel adviezen kunnen geven en tot steun zijn.