Miskraam
Helaas gaat niet iedere zwangerschap goed. Ongeveer één op de tien zwangerschappen eindigt namelijk in een miskraam. Naast het lichamelijke ongemak, kan ook de emotionele verwerking van een miskraam heftig zijn. Ook in deze periode begeleiden wij je bij alle zorg die je nodig hebt.
Oorzaken
In 95% van de gevallen is de oorzaak van de een miskraam een toevallige afwijking in de chromosomen, ontstaan tijdens de aanlegfase. De overige 5% komen door andere oorzaken, zoals een infectie, een vleesboom, een afwijkende vorm van de baarmoeder of een hormonale stoornis. Een miskraam is daardoor veelal niet te voorkomen. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op een miskraam toe.
Wanneer bellen?
Neem contact met ons op:
♥︎ Bij ongerustheid
♥︎ Bij hevige buikkrampen
♥︎ Bij blijvend bloedverlies en krampen na de miskraam
Bel ons direct bij de volgende verschijnselen:
♥︎ Bij heftig bloedverlies, alsof er een ‘kraan’ openstaat
♥︎ Bij aanhoudende pijn
♥︎ Bij koorts (>38o)
♥︎ Als je je niet goed voelt: je duizelig bent, zweet en/of je het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen.
Verschijnselen
Eén van de eerste verschijnselen die op een miskraam kunnen wijzen is vaginaal bloedverlies. Maar slechts in de helft van de gevallen treedt er daadwerkelijk een miskraam op. Verder kunnen er menstruatieachtige krampen opkomen en kunnen zwangerschapsklachten zoals misselijkheid afnemen. Los van elkaar komen deze klachten regelmatig voor bij een vitale zwangerschap. Wanneer je meerdere van deze klachten herkent, raden wij je aan contact met ons op te nemen.
Verloop
In veel gevallen stoot de baarmoeder de zwangerschap na verloop van tijd zelf af. Het verschilt per geval binnen welke termijn dit gebeurt, maar vaak binnen twee weken. Wanneer dit proces op gang komt, krijg je geleidelijk aan krampende buikpijn die steeds heftiger wordt en neemt het bloedverlies toe. Veelal verlies je ook bloedstolsels en soms is ook het vruchtzakje te zien. Is de miskraam achter de rug, dan verdwijnt de pijn snel. Het bloedverlies kan nog even aanhouden.
Opties
Wanneer er een miskraam is bevestigd, kun je afwachten en de natuur zijn gang laten gaan. Afwachten heeft medisch gezien geen gevolgen voor jouw gezondheid of een volgende zwangerschap. Mocht je geen heftige klachten ervaren, dan heeft afwachten de voorkeur. Sommige vrouwen willen liever niet afwachten, omdat dit bijvoorbeeld emotioneel zwaar kan zijn of omdat het afwachten je onzeker maakt. Andere opties om de miskraam op gang te brengen zijn:
Medicatie
De gynaecoloog schrijft je vaginale tabletten voor die je zelf moet inbrengen. Als de medicatie aanslaat komt de miskraam meestal na één of twee dagen op gang. Mocht de miskraam niet op gang komen, is een ingreep in het ziekenhuis (curettage) nog de enige mogelijkheid.
Curettage
Een curettage is een kleine operatieve ingreep. De gynaecoloog maakt de baarmoeder via de vagina leeg met een dun slangetje of soort lepeltje. De ingreep duurt maximaal een kwartier. Je krijgt een lichte narcose op een plaatselijke verdoving.
De gynaecoloog zal de keuze en voorkeur van deze behandelmethodes altijd met jullie bespreken. Aan beide opties zitten zowel voor- als nadelen.
Hoe nu verder?
Emotioneel herstel
Het doormaken van een miskraam kan erg ingrijpend zijn. De toekomstplannen en de blijde verwachting van dit kindje worden abrupt beëindigd. Dit gaat vaak gepaard met gevoelens van onbegrip, verdriet, eenzaamheid, schuld of leegte. Voor iedereen verloopt de verwerking van een miskraam op een andere manier. Gun jezelf en je partner de tijd en de ruimte om dit verlies een plek te geven. Het helpt om hier samen over te praten, om het te delen met personen die dicht bij jullie staan en om je gevoelens te delen met je verloskundige.
Opnieuw zwanger worden
Wanneer je er klaar voor bent, kun je na de miskraam direct weer zwanger worden. Er zijn geen medische redenen waarom je zou moeten wachten. Wel is het verstandig om eerst lichamelijk en emotioneel weer te herstellen. Daarnaast is het belangrijk om, wanneer jullie weer openstaan voor een nieuwe zwangerschap, gezond te leven en te starten met foliumzuur. Een nieuwe zwangerschap na een miskraam kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Je bent daarom van harte welkom bij ons voor een vroege echo rond 6-7 weken. We kunnen je nooit de garantie geven dat de zwangerschap goed zal blijven gaan, maar wel dat de zwangerschap op de juiste plek zit en er een hartje klopt.
Extra begeleiding
Aangifte
Het is mogelijk om van een levenloos kindje een akte van geboorte te laten maken op het gemeentehuis. Dit kan je helpen bij een stukje erkenning van het bestaan van het kindje. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.
Miskraambegeleiding
Voor extra begeleiding kun je terecht bij een gecertificeerde coach. Soms lukt het niet om de miskraam samen een plek te geven. Of komt er oud zeer naar boven. Het kan je dan helpen om met een coach in gesprek te gaan. Kijk voor meer informatie op Miskraambegeleiding.
Handige websites
De Watermethode, Stichting Still, Steunpunt Nova